Sophantering & miljöstugor

Hushållssopor

För hushållssopor finns sopnedkast vid husentréerna. I sopnedkastet får inga andra sopor kastas. Hushållssopor får absolut inte slängas i miljöstugan – det drar till sig råttor och annan ohyra. Tänk på att stopp i sopnedkasten kostar massor med pengar.

Är det stopp i sopnedkastet var snäll och gå till huset mitt emot och använd det sopnedkastet. Hjälp gärna till med att felanmäla till Envac tel: 010 265 00 00.

Miljöstugor

Genom att sortera dina sopor bidrar du till en bättre och renare miljö!

Boende i föreningen har tillgång till tre stycken miljöstugor. I miljöstugorna finns det olika behållare för ofärgat glas, färgat glas, metall, batterier, papper, kartong, elektronik, lysrör, lågenergilampor och glödlampor.

Allt du slänger i miljöstugan ska få plats i avsett kärl. Kartonger ska vikas ihop. 

Var alltid noga med att lägga dina sopor i rätt kärl, eftersom det är dyrt med felsorterat avfall. Det blir en extra kostnad för föreningen och medför en högre avgift och hyra.

Miljöstugan ska användas för övriga sopor som normalt uppstår i en lägenhet, med undantag för grovavfall, byggavfall, färgrester, stora möbler, vitvaror som kyl, frys, spis, bilbatterier, bildäck, motorolja och liknande. För den här typen av avfall hänvisar vi till en återvinningsstation eller i vissa fall till Mobil miljöstation (se nedan). Du kan även beställa hämtning av grovsopor (se nedan).

Tänk på att återförsäljarna av kyl och frys tar hand om dina gamla vitvaror och du slipper belasta dina grannar med kostnaden. Flera återförsäljare har kostnadsfri återvinningsservice som hanterar elprodukter, mobiltelefoner, datorer, lysrör och övrig gammal elektronik.

Slänger du din kyl och/eller frys i miljöstugan tvingar du därmed föreningen att beställa bortforsling till en onödigt hög extrakostnad som du faktureras.

Det finns även en Pop-up återbruk som kommer till Liljeholmstorget. Datum för 2024 kommer i april.

Läs mer om vad du kan lämna Pop-up

Returrundan för inlämning av miljöfarligt avfall mm

Har du saker som inte får slängas i containrarna kan du kontrollera om det går att lämna till Returrundan. Läs gärna mer på www.svoa.se/returrundan

Containrar för grovsopor

1 helg på våren och 1 helg på hösten ställer vi ut containrar på alla gårdar. Där kan man kasta trasiga möbler, verktyg utan sladd eller batteri, metallskrot, t.ex. stekpannor och annat skrymmande avfall. Har man grovsopor men har missat att kasta dem när containrarna var på plats måste man själv åka med dem till en återvinningsstation eller beställa hämtning och betala det själv eller förvara det i t.ex. sitt källarförråd till nästa tillfälle när containrarna kommer. Man får inte ställa in det i miljöstugorna.

Hämtning av grovavfall, när boende betalar själv

Du kan beställa hämtning av grovavfall på returtjanst. Beskriv vilken typ av avfall, när du vill ha hämtningen och hur du vill betala. Priset beror på på tidsåtgång, volym och vikt. Prylarna hämtas hos dig och lämnas på ett korrekt sätt till återbruk och återvinning. Läs mer på returtjanst.